Deficit de atentie


Atenţia este mecanismul de orientare, focalizare şi fixare asupra unui obiect, sarcini, întrebări. Prezenţa ei asigură o bună receptare senzorială şi o înţelegere mai profundă a ideilor, o memorare mai trainică şi mai fidelă, selectarea şi exersarea adecvată a deprinderilor. Deficitul de atenţie presupune afectarea capacităţilor mai sus prezentate.

Deficitul de atenţie afectează copiii şi adulţii care nu se pot concentra suficient pe o activitate care presupune o perioadă mai lungă de timp, chiar dacă aceasta presupune un efort intelectual minim. Deficitul de atenţie este o sursă de suferinţă majoră în cazul copiilor care trebuie să meargă la şcoală.

Terapia Tomatis:
Terapia Tomatis actioneaza asupra atenţiei selective. Prin mecanismul specific de acţiune al metodei numit:”electronic gating”,care implică perceperea aleatorie a sunetelor contrastante,creierul este mereu „surprins”,astfel încât el rămâne în permanenţă stimulat. Scopul este de a ajuta creierul de a dezvolta mecanisme automate, pentru a detecta schimbările; acest lucru presupune şi consolidarea, dezvoltarea memoriei selective.