Program


Terapia Tomatis se bazează pe sesiunile individuale de audiţie în care se foloseşte un echipament special, numit Solisten, ce acţionează asupra muşchilor urechii interne, stimulează creierul şi energizează dezvoltarea sistemului nervos.
Terapia Tomatis este benefică în special pentru următoarele afectiuni: dificultăţi de învăţare şi tulburări de limbaj (dislexie, dispraxie, disfazie, discalculie), pentru deficit de atenţie, scăderea memoriei şi a capacităţii de concentrare (ADHD, hiperactivitate, ADD, dificultate de invatare), pentru tulburările pervasive de dezvoltare (autism, sindrom Asperger, sindrom Rett, tulburări dezintegrative ale copilăriei). Accesaţi aici lista completă a afecţiunilor pentru care Terapia Tomatis este benefică.

În România, Terapia Tomatis se aplică la Mozart-Centru de terapie prin audiţie, centru certificat internaţional. Programul respectă metoda internaţională Tomatis, fiind personalizat pentru fiecare pacient de către profesorul centrului.

Cum începe terapia? Prin evaluarea iniţială.
Înainte de începerea sesiunilor de audiţie, profesorul de la Mozart-Centru de terapie prin audiţie  realizează o evaluare a persoanei  ce va urma programul, pentru a înţelege natura şi dimensiunea nevoilor acesteia. În urma evaluării iniţiale, profesorul construieşte sesiunile de terapie Tomatis care să ţină cont de vârsta, personalitatea şi deficienţele subiectului. Această evaluare este gratuită.

Evaluarea iniţială este foarte importantă, pentru că în funcţie de ea vom măsura progresul beneficiarilor terapiei, de-a lungului Programului Tomatis şi vom adapta sesiunile în continuare.

Evaluarea se bazează atât pe tehnici de evaluare standard, cât şi pe experienţa noastra în astfel de cazuri. Părinţii vor primi o fişă de evaluare, pe care o vor utiliza şi în viitor pentru a măsura rezultatele metodei.

Când evaluăm rezultatele?
După primele două sesiuni de Terapie Tomatis, urmează evaluarea rezultatelor. Similar cu evaluarea iniţială, şi aceasta se bazează atât pe tehnici de evaluare standard, cât şi pe experienţa noastra în astfel de cazuri. În urma acestor evaluări şi ţinând cont de progresul înregistrat, recomand ce trebuie făcut în continuare: fie se continuă terapia după pauză, fie se întrerupe, cel puţin o perioadă.

Vârsta potrivită pentru tratament
Nu există limită de vârstă care să influenţeze îmbunătăţirile obţinute prin Terapia Tomatis. Experienţa arată că în marea majoritate a cazurilor, rezultate bune sunt obţinute de persoane de toate vârstele: copii, adolescenți, adulţi sau vârstnici.

Terapia Tomatis funcţionează şi pentru bebeluşii din burtica femeilor gravide femeile şi pentru pregătirea emoţională în vederea naşterii. Urechea este primul organ de legătură cu mediul exterior. Gravidele îşi aşează normal aparatul şi mesajul se transmite prin oase – oasele , iar copilul ascultă frecvenţele înalte. După naştere, sesiunile de audiţie ale bebeluşilor sub doi ani decurg similar: aparatul transmite prin coloana vertebrală frecvenţele. Efectul direct este că bebeluşii devin mai liniştiţi şi mănâncă mai bine.

Rezultatele programului de Terapie Tomatis
Cele mai importante rezultate ale programului de terapie, observate de părinţi şi profesori, vizează următoarele:

Puterea de concentrare;
Capacitatea de înţelegere;
Abilitatea de a comunica;
Abilitatea de a scrie;
Exprimarea orală şi scrisă;
Calitatea vocii – vorbită şi cântată;
Abilităţile motorii: echilibru, balans, coordonare;
Punctualitatea;
Îmbunătăţirea comportamentului – mai calm, mai deschis;
Creşterea gradului de independenţă;
Creşterea încrederii în propriile puteri.