Intrebari frecvente


Întrebare: Cât de repede pot fi observate rezultatele Terapiei Tomatis?

Răspuns: Rezultatele Terapiei Tomatis sunt vizibile pe două niveluri: unul primar şi cel de-al doilea profund. La nivelul superficial, rezultatele se pot observa relativ repede, în câteva săptămâni sau uneori chiar în câteva zile, urmând sesiunile de audiţie cu „Electronic Ear” – „Urechea Electronică”.

La nivelul profund, modificările aduse permit fiecărei persoane să-şi restabilească propriul echilibru şi să-şi modifice în sensul pozitiv, propriul sistem de valori; acest proces este mai complex şi din acest motiv este aparent mai puţin spectaculos, în sensul că rezultatele se văd după o perioadă mai lungă de timp, pentru că acţiunea este foarte profundă.
Aceste îmbunătăţiri şi schimbări nu se observă doar în timpul programului de audiţie, ci durează perioade lungi de timp, uneori putând fi permanent, această stare putând fi perturbată doar de conflicte emoţionale (auditive) majore. În aceste cazuri, un program scurt la Mozart-centru de terapie prin auditie- este necesar pentru restabilirea echilibrului şi îmbunătăţirea stării emoţionale.


Întrebare:
Sunt rezultatele Terapiei Tomatis viabile pe termen lung?

Răspuns: Da, rezultatele Terapiei Tomatis sunt trainice. Motivul este faptul că aceste rezultate sunt obţinute printr-un proces de restabilire a echilibrului. Chiar dacă motivele pentru care se apelează la metoda Tomatis sunt variate, toate se datorează mai mult sau mai puţin unui dezechilibru emoţional, neuropsihologic.

Urechea antrenată cu „Electronic Ear” aduce persoana respectivă într-o stare de echilibru. Putem spune că în marea majoritate a cazurilor, progresul obţinut în timpul programului nu numai că se menţine, ci el continuă atâta timp cât procesul de îmbunătățire a fost restabilit.


Întrebare: 
Care sunt cele mai relevante rezultate ale metodei Tomatis la copii?

Răspuns: Cele mai importante rezultate ale programului de Terapie Tomatis, observate de părinţi şi profesori, vizează:

 • Puterea de concentrare
 • Capacitatea de înţelegere
 • Abilitatea de a comunica
 • Abilitatea de a scrie
 • Exprimarea orală şi scrisă
 • Calitatea vocii (vorbită şi cântată)
 • Abilităţile motorii
 • Punctualitatea
 • Imbunătăţirea comportamentului (mai calm, mai deschis)
 • Creşterea gradului de independenţă
 • Creşterea încrederii în propriile puteri

Întrebare: La ce vârstă Terapia Tomatis are cele mai bune rezultate?

Răspuns: Chiar dacă Terapia Tomatis este eficientă în orice circumstanţă, cu siguranţă că sunt anumite condiţii care o împiedică sau care o favorizează.

Nu există limită de vârstă care să influenţeze îmbunătăţirile obţinute prin Terapia Tomatis. Experienţa arată că în marea majoritate a cazurilor, rezultate bune sunt obţinute de persoane de toate vârstele: copii, adolescenți, adulţi, vârstnici.


Întrebare:
Poate fi Terapia Tomatis periculoasă?

Răspuns: Terapia Tomatis nu este  periculoasă. Ea reuşeşte printr-o terapie blândă, plăcută, să readucă starea de echilibru, fără să aducă traume.


Întrebare:
 Cum sunt evaluate rezultatele?

Răspuns: La începutul programului, se face un test audiografic, urmat de o discuţie cu profesionistul, discuţie care va avea loc şi la sfârşitul terapiei, pentru a evalua progresele obtinute.

Testul oferă informaţii precise şi obiective legate de funcţionarea urechii, analiza sunetelor, localizarea sunetelor în spaţiu, lateralitatea şi capacitatea de adaptare la mediul sonic înconjurător.


Întrebare:
 Cât timp durează un program Tomatis?

Răspuns: Durata programului variază în funcţie de gravitatea şi dificultatea problemei. De exemplu, numărul sesiunilor într-un centru, rareori depăşeşte 3 sau 4. Fiecare sesiune este alcătuită din câte 2 ore, timp de 15 zile. Fiecare sesiune este  urmată de o perioadă de pauză, de integrare, timp în care persoana nu mai ascultă Tomatis. În general, există o pauză de 3-4 săptămâni între prima şi a doua sesiune, de 2-3 luni între a doua şi a treia şi de 6 luni între a treia şi a patra sesiune, dacă este necesar.


Întrebare:
Care este legătura între Terapia Tomatis şi CD-urile care fac referire la metodă?

Răspuns: Din nefericire, produsele (CD-urile) care  deseori se vând nu au nici cea mai mică legătură cu metoda lui Alfred Tomatis. CD-urile care trimit la Tomatis în cele mai multe cazuri, nu sunt decât compilaţii ale lucrărilor muzicale, care nu sunt capabile să producă efectul Tomatis, deoarece persoana care ascultă, nu poate să beneficieze de „Urechea electronică”. „Urechea electronică” are caracteristici operaţionale specifice, inclusiv sistemul de ”gating”, conducerea sunetului prin os, care are impact asupra procesului de ascultare, lateralitatea audio, localizarea sunetelor în spaţiu, cadrul audio-vocal, distincţia sunetelor.


Întrebare:
 De ce se fac intensiv sesiunile de audiţie?

Răspuns: Pentru a schimba modul de percepţie al creierului, acesta trebuie să primească informaţii repetitive într-un ritm susținut, pe o perioadă dată de timp.
Acest exerciţiu, ca oricare altul: fizic sau mental, dă organismului şansa să descopere faptul că poate să acţioneze diferit.
Chiar dacă această regulă de audiţie intensivă se aplică pentru toată lumea, efectul poate fi diferit, rezultatele fiind în funcţie de natura problemei.
Fiecare sesiune constă în audiţia a 2 ore zilnic, timp de 15 zile.


Întrebare:
 De ce se fac pauze?

Răspuns: Aşa cum creierul are nevoie de stimulare susţinută şi repetată, pentru a avea loc schimbarea, acesta are nevoie de perioade de non-stimulare, pentru a structura şi a integra această schimbare.

Pauza este, de fapt, o fază de asimilare. Stimularea reprezintă o fază de modificări în organism; trebuie să existe perioade de „odihnă”, pentru ca această schimbare să aibă loc. De aceea, procedura standard constă în a urma o sesiune de 15 zile a câte 2 ore zilnic, aceasta fiind perioada de stimulare auditivă  cu „Urechea electronică”.
Între prima şi a doua sesiune există o pauză de 3-4 săptămâni, între a doua şi a treia sesiune o pauză de 2-3 luni, respectiv între a treia şi a patra (dacă este necesar), o pauză de 6 luni.


Întrebare:
De ce Terapia Tomatis folosește muzica lui Mozart?

Răspuns: După mai multe încercări cu alte tipuri de muzică, s-a observat că rezultatele obţinute folosind muzica lui Mozart sunt impresionante.

Pentru a înţelege efectul ei asupra balanţei fiecărei persoane, reamintim că muzica  lui Mozart este caracterizată prin ritm (care acţionează asupra corpului), prin armonie (care are impact asupra emoţiilor) şi prin melodicitate (care influenţează intelectul). Aceşti trei parametri, pentru a ne situa în  condiţia ideală, trebuie să fie în echilibru; acesta se obţine cu muzica lui Mozart.


Întrebare:
De ce se foloseşte muzica filtrată ?

Răspuns: Filtrarea sunetelor până la aproximativ 4000 de HZ, permite creierului o analiză acustică propice. Ascultarea sunetelor care sunt şi mai filtrate, implică o experienţă pre-natală.

Potrivit lui Alfred Tomatis, urechea este funcţională foarte rapid în dezvoltarea fetală, deoarece are rolul de a energiza dezvoltarea sistemului nervos.

Mai mult, ţinând cont de anatomia si fiziologia urechii interne, frecvenţele înalte produc o stimulare mult mai mare a sistemului nervos, în comparaţie cu frecvenţele joase: celulele care primesc stimularea sonică sunt mult mai numeroase în zonele corespunzătoare recepţiei şi analizei sunetelor cu frecvenţă înaltă, în comparaţie cu celulele care recepţionează şi analizează frecvenţele joase.


Întrebare: 
Terapia Tomatis ajută în cazul pierderii auzului ?

Răspuns: Terapia Tomatis nu îmbunătăţeşte auzul în cazul leziunilor ireversibile, totuşi, în orice situaţie, metoda creşte potenţialul de ascultare al fiecărei persoane, indiferent cât de mic este acest potenţial.

Întrebare: Cât costă Terapia Tomatis?

Răspuns: Preţul unei şedinţe de audiţie cu durata de o oră este de 55 lei.

 

Întrebări suplimentare

Dacă aveţi întrebări suplimentare pentru noi, vă rugăm să completaţi formularul de mai jos.

Vă mulţumim!