Terapia Tomatis


Metoda de Terapie Tomatis se bazează pe sesiunile individuale de audiţie în care se foloseşte un echipament special, numit Solisten, ce acţionează asupra muşchilor urechii interne, stimulează creierul şi energizează dezvoltarea sistemului nervos. Terapia Tomatis poate schimba vieţi, prin echilibrarea balanţei emoţionale. Aceasta terapie te învaţă să asculţi, pentru a comunica mai bine si pentru a-ţi îmbunătăţi relaţia cu tine însuţi şi cu cei din jur. Terapia Tomatis priveşte omul în totalitate, trup şi suflet, holistic, într-o perspectivă completă şi echilibrată.

Terapia Tomatis funcţionează!
Terapia Tomatis este benefică în special pentru următoarele afecţiuni: dificultăţi de învăţare şi tulburări de limbaj (dislexie, dispraxie, disfazie, discalculie), pentru deficit de atenţie, scăderea memoriei şi a capacităţii de concentrare (ADHD, hiperactivitate, ADD, dificultate de învăţare), pentru tulburările pervasive de dezvoltare (autism, sindrom Asperger, sindrom Rett, tulburări dezintegrative ale copilăriei). Accesaţi aici lista completă a afecţiunilor pentru care Terapia Tomatis este benefică.

Dr. Alfred Tomatis
Dr. Alfred Tomatis, cel care a iniţiat terapia Tomatis a fost medic ORL, fiind fiul unui cântăreţ de operă. Dr. Tomatis a încercat să îmbunătăţească, respectiv să corecteze abilitatea de a asculta a cântăreţilor. A observat că în acest mod s-a corectat şi vocea. A folosit un aparat acustic care avea un mecanism prin care se selectau frecvenţele. Astfel fără nici un efort, prin terapia Tomatis şi prin efectul Tomatis, pacientul era capabil să emită note pe care nu putea să le producă înainte de corectarea ascultării. Dr. Tomatis şi-a prezentat rezultatele cercetării la Academia de Ştiinţe si Academia de Medicină din Paris, în 1957 şi 1960.

Rezultate pentru Terapia Tomatis
Terapia Tomatis are rezultate vizibile pe două niveluri: unul primar şi cel de-al doilea profund.

La nivel primar, rezultatele se observă relativ repede, în câteva săptămâni sau uneori chiar în câteva zile,  urmând sesiunile de audiţie cu „Electronic Ear” – „Urechea Electronică” – aparatul Solisten.
La nivel profund, modificările aduse permit fiecărei persoane să-şi restabilească propriul echilibru şi să-şi îmbunătăţească sistemul de valori; acest proces este mai complex şi din acest motiv este aparent mai puţin spectaculos, în sensul că rezultatele se văd după o perioadă mai lungă de timp, pentru că acţiunea este foarte profundă.
Aceste îmbunătăţiri şi schimbări nu se observă doar în timpul programului de audiţie prin terapia Tomatis, ci durează perioade lungi de timp, uneori putând fi permanente. Această stare favorabilă poate fi perturbată doar de conflicte emoţionale majore. În aceste cazuri, un program scurt în centrul Tomatis este necesar pentru restabilirea echilibrului şi îmbunătăţirea stării emoţionale. Aflaţi  de aici care sunt rezultate pentru Terapia Tomatis.

Cum funcţionează?
Efectul Tomatis este dat de aparatul Solisten, ce acţionează asupra muşchilor urechii interne, stimuleaza cohleea şi vestibulul şi implicit creierul si are o acţiune energizantă asupra corpului uman. Aflaţi de aici mai multe detalii despre Efectul Tomatis.